FTH 2025 – Tudatos fogyasztói magatartás

A tanév során az élelmiszerpazarlás csökkentésének edukációját hangsúlyoztuk. Iskolai menzánk átalakult. A Szupermenza program szabadszedéses eljárása felváltotta a régi tálcás rendszert.  Célja a tudatos étkezési szokások kialakítása. A gyermek magának szed, ezzel megtanulja, hogy csak annyi étel kerüljön a tányérra, amit egyszerre meg tud enni. Csökkent a napi maradék mennyisége. Új tálaló- és étkezőbútor, illetve falmatricák is támogatják a tudatos élelmiszerfogyasztás kialakítását. Heti egy húsmentes napot tartunk.

Volt tanítványunk, Karaisaridis Georgios idén fenntarthatóság tantárgyból érettségizik az egyik helyi gimnáziumban. A fiatalember vizsgaprojektje az élelmiszerpazarlás csökkentése, munkáját a Szupermenza programmal kapcsolatos interjúval támogattuk.

Egy csapatunk ősszel megpróbálkozott az Okostányér Országos Diák Tudáspróbával, az online selejtezőben hasznos ismereteket és tapasztalatokat szereztek. A felhívást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tette megfelelő táplálkozás témájában.

Május 15-én a Junior Achievement önkéntes óralátogatói érkeztek hozzánk, a Food Educators programról tartottak nekünk 3x45 perces foglalkozást. A program fú tanulási céljai: 1. A szélesebb körű értelmezés az élelmiszerrendszerek különböző elemeinek azonosítása, valamint összetettségük és összefüggéseik megértése érdekében. 2. Az élelmiszerrendszereken belüli munkahelyek sokféleségének feltárása. 3. A fenntarthatóság megértése a termőföldtől a tányérunkon át a hulladékkezelésig. 4. Az egészséges táplálkozási szokások jellemzőinek azonosítása.

Osztályainkban Itthonra hazait és Nagymamám mesélte címmel tartottunk fenntarthatósági tanórákat. A gyerekek megismerkedtek a „Magyar termék”- ek jellemzőivel, védjegyeivel, valamint a tudatos vásárlás fontosságával, továbbá megtanulták, hogyan főzhetünk okosan, miként lehet meglévő alapanyagokat és maradék ételeket felhasználni.

További képek itt