Esélyórák a Petőfiben

Iskolánkban már hagyományként a hatodik évfolyam tanulói részt vesznek egy-egy rendhagyó tanítási órán. Az esélyórák a gyerekeket a sérült emberek világával ismertetik meg. A programot Dunaújvárosban a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért” és a "Mindannyian Mások Vagyunk" egyesület hívja életre.

Első alkalommal: április 5-én, pénteken hatodikos diákjainkat a 2. és 3. tanórában, az iskola előadótermében egy kötetlen beszélgetésre invitáltuk. Az óra keretében a szervezet egyik munkatársa ismertette munkájuk célját, beszélt az ott dolgozó emberek erőfeszítéseiről, valamint bemutatkoztak a gondozottak és hozzátartozóik.

A gyerekekkel folytatott beszélgetés közben meghallgathattunk egy dalt is, melynek szövegét egy ott munkálkodó gyógypedagógus írt. A zenei aláfestés alatt pedig betekintést nyerhettünk a fogyatékkal élők mindennapjaiba. Kreatív foglalkozásokról, kirándulásokról és közös élményeikről láthattunk képeket. Nagyon jó volt látni, hogy a fogyatékkal élő emberek is – bár segítséggel -, de teljes életet tudnak élni.

Tanítványaink ügyesen gyűjtötték össze a fogyatékosságot kiváltó okokat. A beszélgetés vezetője összegezve elmondta, hogy az okok közé tartoznak: genetikai rendellenességek, szüléskor fellépő problémák illetve szerzett betegségek.

A fogyatékosság típusaival is megismerkedtek a gyerekek. Kiemelt bemutatást kapott az autizmus, hiszen két vendégünk is ebben a fogyatékosságban éli szorgos és életvidám mindennapjait. Néztünk egy gondolatébresztő filmet is az autizmusról.

Végül a vendégek és a diákok az előzetesen bemutatott fejlesztő eszközök segítségével, egy közös játékkal zárták az órát.

Második alkalommal: május 10-én, pénteken szintén két órában tanítványaink arról beszélgettek vendégünkkel, hogy milyen okból válhat valaki mozgássérültté. Az előadó feltárta a gyerekek előtt azt a világot melyben ők, kerekesszékesek élnek. Hamar nyilvánvalóvá vált diákjaink számára, hogy nem létezik másik világ. Egy és ugyanaz, amelyben élünk, szinte ugyanannyi lehetőséggel, mint egészségesen élők számára. Talán van, amiben segítségre szorulnak és ezt szívesen is veszik embertársaiktól.  

A beszélgetés végén a gyerekek örömmel próbálták ki a kerekesszék irányítását, amely során tapasztalhatták, hogy nem is olyan egyszerű feladat.

Köszönjük ezt a lehetőséget!

eselycimkep

További képekért látogasson el galérinkba! >>tovább>>

Tanárként is jó volt látni azt, hogy diákjaink mennyire elfogadók és nyitottak a fogyatékkal élőkkel  és a mozgáskorlátozott emberekkel szemben.

Ők már tudják, hogy nem vagyunk mások. Egyetlen világ van, s valamennyien ebben kell élnünk, emberségben, békességben.

Koppányiné Sági Mónika