A nemzeti összetartozás napja

Az 1920-as trianoni békeszerződés évfordulóján, június 4-én emlékezünk meg az országhatárokon túl rekedt honfitársainkról a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az I. világháborúban elszenvedett vereség utáni békeszerződés Magyarország számára tragikus végkimenetellel zárult; az ország területének megközelítőleg kétharmadát a szomszédos országokhoz csatolták, így pedig hárommilliónál is több magyar nemzetiségű állampolgár kényszerült a hazáján kívül élni.
A 2010. évi XLV. törvény rögzíti, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.
Az emléknap célja, hogy folyamatosan emlékeztessen minket arra, miszerint a magyarságot nem a föld vagy az országhatárok kötik össze, hanem a közös nyelv és a kultúra. Mindenkori kötelességünk, hogy kulturális örökségünket megőrizzük, továbbadjuk az utánunk következő generációknak, még akkor is, ha ebben akadályoztatva vagyunk.
„A tudomány birodalmában nem lehet bürokráciával és políciával dolgozni.” – Klebelsberg Kuno, vallás- és közoktatásügyi miniszter