A népmese napja az alsó tagozaton

A Magyar Olvasástársaság még 2005. tavaszán felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség tovább adományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. - Benedek Elek születésnapja- legyen a népmese napja.

Az alsó tagozaton ezért az idén is megkülönböztetett figyelmet kapott ez a nap. Az osztályokban beszélgettek arról, hogy ki, miért szereti a meséket, mit tanulhatnak belőle. Felidézték azt is, hogyan keletkeztek a népmesék.

Mindenki máshogyan ünnepelt. Mint a mesékben a mesehősök, az alsósok is próbatételeket tettek ezen a napon. Voltak, akik a Magyar Népmesék sorozatból néztek meg egy-egy mesefilmet vagy olvastak el egy-egy mesét. Színeztek, rajzoltak a népmesékről.

Játékos feladatokat, érdekes rejtvényeket oldottak meg a tanulók. Az olvasás füzetekben gyűjtöttek adatokat Benedek Elekről és a népmesékről. Így az osztályprogramok során nőtt a tanulók olvasási kedve. A csapat és páros munkával pedig jókedvűen, élményekkel gazdagodva még a közösségek összefonódása is erősödött.

Több osztály ment el az MMK Népmesepontjára, ahol egy szórakoztató és tanulságos foglalkozáson vettek részt. Dramatikus szerepjátékkal több tanuló is belebújhatott egy-egy mesehős szerepébe.

A népmesék lehetőséget adtak a gyermekeknek, hogy megfigyeljék: a jónak és rossznak, a pozitív és negatív hősöknek meséről mesére megújuló harcát és megnyugodva tapasztalták meg a diákok, hogy az igazság mindig győzedelmeskedik.
Tartalmas és élményteli foglalkozásokban volt részük a gyerekeknek, mert a népmesékben kifejeződik az igazságba vetett hit, a játékosság, a csoda öröme, a kaland szeretete.

Meskálné Jónás Ildikó - munkaközösség-vezető

További képek itt