Baky Ágnes matematika verseny

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium az idei, jubileumi tanévben is megrendezte a Baky Ágnes városi és régiós matematikaversenyét 8. és 9. évfolyamosok számára. Versenyükkel iskolájuk volt tanárának, Baky Ágnes tanárnőnek állítanak emléket minden évben, aki Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, Dunaújváros Díszpolgára, valamint a Bolyai János Matematikai Társulat Beke Manó díjasa volt.
A vetélkedő témája: logikai, matematikai feladatok megoldása, régi idők matematikája.
A versenyre három fős csapatok jelentkezését várták, iskolánként kötetlen számban.
A vetélkedő három fordulóból állt, amelyből kettő internetes volt. A döntőt, a harmadik fordulót a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban tartották.
Az első fordulóban a feladatok megoldására összesen 60 perc állt a csapatok rendelkezésére. Ebben feleletválasztós kérdések szerepeltek. A tanulóknak oda kellett figyelni, a tippelgetés nem volt célravezető, mert a helytelen válaszért 1 pontot levontak, az üresen hagyott kérdés 0 pontot ért.
A második forduló feladatai kifejtős kérdéseket tartalmaztak: egy 20 feladatból álló feladatsor részletes megoldását kellett elkészíteni a csapatoknak.
Az első fordulóban 43 csapat vett részt, ebből 35 csapat volt kitartó és küldött be megoldást a második fordulóban is. A két forduló pontszámai összeadódtak, és a legjobb 15 csapat jutott be a döntőbe.
Iskolánkból 4 csapat is megmérettette magát, melyből „A 3 Muskétás” elnevezésű, 8.a osztályosokból álló csapat kapott meghívást a harmadik fordulóba. A csapat tagjai: Szalma Ádám Attila, Erdélyi Bulcsú Levente, Csőregi Zalán.
Előzetes feladatként készíteniük kellett egy plakátot, mely egy matematikatörténeti szempontból érdekes tételt, problémát, eseményt mutatott be. A döntő fordulóban logikai, gondolkodtató, problémamegoldó feladatok vártak a csapatokra. A két és fél órás verseny folyamatos koncentrációt igényelt, alaposan elfáradtak a gyerekek.
A fiúk nagyon szépen helyt álltak, végül a 8. évfolyamosok között a 7. helyen fejezték be a versenyt. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, köszönjük az alapos felkészülést és a lelkiismeretes, kitartó munkájukat!
A 8.b osztályos tanulók felkészítő tanára Nagy Gabriella tanárnő, a 8.a osztályosoké Milekné Pekkel Szilvia tanárnő.